Theravāda budističko društvo

SN XII.45: Natika sutta

Download PDF

Samyutta nikāya XII.45

Natika sutta
Govor kraj Natike


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme
 


Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio kraj Natike, u Dvorani od cigala. Tu on, dok je boravio u osami, izgovori sledeće reči o Dhammi:

— U zavisnosti od oka i oblika, javlja se svest o viđenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja; sa žudnjom kao uslovom, vezivanje… Tako nastaje čitav ovaj okean patnje.

U zavisnosti od uha i zvukova… U zavisnosti od uma i objekata uma nastaje svest o shvaćenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja; sa žudnjom kao uslovom, vezivanje… Tako nastaje čitav ovaj okean patnje.

U zavisnosti od oka i oblika, javlja se svest o viđenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja. Ali sa potpunim iskorenjivanjem i prestankom upravo te žudnje prestaje i vezivanje. Sa prestankom vezivanja prestaje i postojanje… Tako prestaje čitav ovaj okean patnje.

U zavisnosti od uha i zvukova… U zavisnosti od uma i objekata uma nastaje svest o shvaćenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja. Ali sa potpunim iskorenjivanjem i prestankom upravo te žudnje prestaje i vezivanje. Sa prestankom vezivanja prestaje i postojanje… Tako prestaje čitav ovaj okean patnje."

A sve ove reči Blaženog je slušao neki monah. I kad ga Blaženi opazi kako stoji i sluša, reče mu: "Jesi li, monaše, čuo ove moje reči o Dhammi?"

"Da, poštovani gospodine."

"Nauči te reči o Dhammi, monaše, ovladaj njima i zapamti ih. Te reči o Dhammi jesu korisne i važne za zasnivanje svetačkog života."