Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Anguttara nikāya 1:21-30

Akammaniya vagga
Neprilagodljivo

Prevod sa pālija Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


Kraj Sāvatthija.

21. “Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja je, kada se ne vežba, tako neprilagodljiva kao što je to um. Neizvežban um, monasi, zaista je jako neprilagodljiv.

22. “Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja je, kada se vežba, tako prilagodljiva kao što je to um. Izvežban um, monasi, zaista je jako prilagodljiv.

23. “Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja vodi ka tako velikom gubitku kao neizvežban um. Neizvežban um, monasi, zaista vodi ka velikom gubitku.

24. “Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja vodi ka tako velikom dobitku kao izvežban um. Izvežban um, monasi, zaista vodi ka velikom dobitku.

25. “Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja vodi ka tako velikom gubitku kao um koji je neizvežban i nejasan. Neizvežban i nejasan um, monasi, zaista vodi ka velikom gubitku.”

26. “Monasi, ne znam nijednu drugu stvar koja vodi ka tako velikom dobitku kao um koji je izvežban i jasan. Izvežban i jasan um, monasi, zaista vodi ka velikom dobitku.”

27. Monasi, ne znam nijednu drugu stvar koja kada se ne neguje, ne vežba često vodi ka tako velikom gubitku kao što je to um. Neodnegovan i retko vežban um, monasi, zaista vodi ka velikom gubitku.

28. Monasi, ne znam nijednu drugu stvar koja kada se neguje, često vežba, vodi ka tako velikom dobitku kao što je to um. Odnegovan i često vežban um, monasi, zaista vodi ka velikom dobitku.

29. Monasi, ne znam nijednu drugu stvar koja kada se ne neguje, ne vežba često, donosi toliko mnogo patnje kao što je to um. Neodnegovan i retko vežban um, monasi, donosi mnogo patnje.

30. Monasi, ne znam nijednu drugu stvar koja kada se neguje, često vežba, donosi toliko mnogo sreće kao što je to um. Odnegovan i često vežban um, monasi, donosi mnogo sreće.”