Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Anguttara nikāya 1:81-97

Pamada vagga
Nepažljivost

Prevod sa pālija Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


81. “Monasi, dobitak slave jeste neznatan dobitak. Od svih dobitaka, najveći je dobitak mudrosti. Zbog toga bi, monasi, trebalo da ovako vežbate: ‘Uvećavaćemo dobitak mudrosti.’ Tako bi trebalo da vežbate.

82. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što je to nepažljivost. Nepažljivost, monasi, do velike nesreće dovodi.

83. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što je to pažljivost. Pažljivost, monasi, do velike dobrobiti dovodi.

84. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što je to lenjost. Lenjost, monasi, do velike nesreće dovodi.

85. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što je to marljivost. Marljivost, monasi, do velike dobrobiti dovodi.

86. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što je to pohlepnost. Pohlepnost, monasi, do velike nesreće dovodi.

87. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što je to umerenost. Umerenost, monasi, do velike dobrobiti dovodi.

88. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što je to nezadovoljstvo. Nezadovoljstvo, monasi, do velike nesreće dovodi.

89. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što je to zadovoljenost. Zadovoljenost, monasi, do velike dobrobiti dovodi.

90. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što je to površno razmatranje. Površno razmatranje, monasi, do velike nesreće dovodi.

91. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što je to pomno razmatranje. Pomno razmatranje, monasi, do velike dobrobiti dovodi.

92. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što je to nejasno razumevanje. Nejasno razumevanje, monasi, do velike nesreće dovodi.

93. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što je to jasno razumevanje. Jasno razumevanje, monasi, do velike dobrobiti dovodi.

94. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što su to rđavi prijatelji. Rđavi prijatelji, monasi, do velike nesreće dovode.

95. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što su to dobri prijatelji. Dobri prijatelji, monasi, do velike dobrobiti dovode.

96. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike nesreće vodi kao što je to vezanost za štetne stvari i zanemarivanje korisnih stvari. Vezanost za štetne stvari i zanemarivanje korisnih stvari, monasi, do velike nesreće dovodi.

97. Monasi, ne vidim nijednu drugu stvar koja do tako velike dobrobiti vodi kao što je to vezanost za korisne stvari i zanemarivanje štetnih stvari. Vezanost za korisne stvari i zanemarivanje štetnih stvari, monasi, do velike dobrobiti dovodi.”