Theravāda budistička zajednica u Srbiji

AN IV.100: Potaliya sutta

Anguttara nikāya IV.100

Potaliya sutta
Potaliya


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme
 


Jednom asketa Potaliya dođe kod Blaženog, pozdravi ga učtivo, pa sede sa strane. Dok je tako sedeo, Blaženi mu reče: "Potaliya, na ovo svetu mogu se naći četiri vrste ljudi. Koje četiri? Potaliya, neka osoba kritikuje ono što zaslužuje kritiku, govoreći ono što jeste činjenica i istinito, ali ne hvali ono što zaslužuje pohvalu. I opet, neka osoba u pravo vreme hvali ono što je vredno hvale, govoreći ono što jeste činjenica i istinito, ali ne kritikuje ono što zaslužuje kritiku. I opet, neka osoba niti kritikuje ono što zaslužuje kritiku, niti hvali ono što je vredno hvale. I na kraju, neka osoba kritikuje ono što zaslužuje kritiku i hvali ono što je vredno hvale, u pravo vreme, govoreći ono što jeste činjenica i istinito. Dakle, od takve četiri vrste osoba, šta misliš, Potaliya, koja je dostojna divljenja i najteže ju je naći?"

"Po mom mišljenju, Gotamo, ona koja niti kritikuje ono što zaslužuje kritiku, niti hvali ono što je vredno hvale. A zašto? Zato što je njeno spokojstvo zadivljujuće."

Na to Blaženi odgovori: "Ipak, Potaliya, ja tvrdim da onaj koji kritikuje ono što zaslužuje kritiku i hvali ono što je vredno hvale, u pravo vreme, govoreći ono što jeste činjenica i istinito, jeste najbolji. A zašto? Zašto što je njegova pravovremenost zadivljujuća."