Theravāda budistička zajednica u Srbiji

SN IV.20: Rajja sutta

Samyutta nikāya IV.20

Rađđa sutta
Vladalac


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme
 


Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio među narodom Kosala, u kolibi u divljini, u oblasti Himalaja. Tada, boraveći u samoći, ovaj sled misli pojavi mu se u svesti: "Je li moguće biti pravedan vladalac, a da nikoga ne ubiješ ili navodiš druge da ubijaju, da ne pleniš ili navodiš druge da plene, da ne tuguješ ili navodiš druge da tuguju?"

Tada zli Mara, znajući kakve su misli u svesti Blaženog, ode do njega i pošto je stigao reče mu: "Postani pravedan vladalac, Blaženi! Postani pravedan vladalac, Tathāgata! – a da nikoga ne ubiješ ili navodiš druge da ubijaju, da ne pleniš ili navodiš druge da plene, da ne tuguješ ili navodiš druge da tuguju!"

"Ali šta ti to vidiš u meni, Zli, da mi govoriš: ’Postani pravedan vladalac, Blaženi! Postani pravedan vladalac, Tathāgata! – a da nikoga ne ubiješ ili navodiš druge da ubijaju, da ne pleniš ili navodiš druge da plene, da ne tuguješ ili navodiš druge da tuguju!’

"Gospodine, Blaženi je razvio četiri osnove snage, težio im, postavio im temelj, učvrstio ih. Ako bi poželeo, mogao bi da se ovde na Himalajama, kralju među planinama, pretvori u zlato i oni bi postali planina od zlata."

[Buda:]

Čitava zlatna planina,
bogatstvo nebrojeno:
čak i dva puta toliko
ne bi bilo dovoljno vredno
koliko jedna osoba.
Znajući to, živi nepomućeno,
u skladu sa kontemplativnim životom.

Kada vidiš patnju i odakle ona izvire,
kako možeš biti sklon
čulnim zadovoljstvima?
Znajući da je sticanje
samo novo vezivanje,
vežbaj da se tome odupreš.

Tada zli Mara – tužan i potišten zbog misli: "Blaženi me prepozna, Tathāgata me prepozna" – nesta u trenu.