Theravāda budistička zajednica u Srbiji

SN XII.45: Natika sutta

Samyutta nikāya XII.45

Natika sutta
Govor kraj Natike


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme
 


Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio kraj Natike, u Dvorani od cigala. Tu on, dok je boravio u osami, izgovori sledeće reči o Dhammi:

— U zavisnosti od oka i oblika, javlja se svest o viđenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja; sa žudnjom kao uslovom, vezivanje… Tako nastaje čitav ovaj okean patnje.

U zavisnosti od uha i zvukova… U zavisnosti od uma i objekata uma nastaje svest o shvaćenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja; sa žudnjom kao uslovom, vezivanje… Tako nastaje čitav ovaj okean patnje.

U zavisnosti od oka i oblika, javlja se svest o viđenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja. Ali sa potpunim iskorenjivanjem i prestankom upravo te žudnje prestaje i vezivanje. Sa prestankom vezivanja prestaje i postojanje… Tako prestaje čitav ovaj okean patnje.

U zavisnosti od uha i zvukova… U zavisnosti od uma i objekata uma nastaje svest o shvaćenom. Kad se ovo troje nađe na okupu nastaje kontakt. Sa kontaktom kao uslovom, javlja se osećaj; sa osećajem kao uslovom, nastaje žudnja. Ali sa potpunim iskorenjivanjem i prestankom upravo te žudnje prestaje i vezivanje. Sa prestankom vezivanja prestaje i postojanje… Tako prestaje čitav ovaj okean patnje."

A sve ove reči Blaženog je slušao neki monah. I kad ga Blaženi opazi kako stoji i sluša, reče mu: "Jesi li, monaše, čuo ove moje reči o Dhammi?"

"Da, poštovani gospodine."

"Nauči te reči o Dhammi, monaše, ovladaj njima i zapamti ih. Te reči o Dhammi jesu korisne i važne za zasnivanje svetačkog života."