Theravāda budistička zajednica u Srbiji

SN XIII.2: Pokkharani sutta

Samyutta nikāya XIII.2

Pokkharani sutta
Jezero


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme
 


Blaženi je boravio kraj Sāvatthija: "Pretpostavite, monasi, da postoji jezero pedeset kilometara široko, pedeset kilometara dugo i pedeset kilometara duboko, do vrha puno vode, tako da gavran može da pije iz njega, pa da čovek iz njega zahvati malo vode koliko može stati na vrh slamke. Šta mislite? Šta bi bilo veće: voda zahvaćena na vrh slamke ili voda u jezeru?"

"Voda u jezeru bi bila mnogo veća, gospodine. Voda zahvaćena na vrh slamke je skoro ništa. To nije ni stoti, ni hiljaditi, ni stohiljaditi deo — ta voda zahvaćena na vrh slamke — kada se uporedi sa vodom u jezeru."

"Na isti način, monasi, za plemenitog sledbenika koji je ispravnog uvida, za onoga ko je [ulaskom u tok] umakao bolu i patnji ono što je potpuno okončano i iskorenjeno je mnogo veće. Ono što preostaje da se proživi kroz još najviše sedam života je skoro ništa; to nije ni stoti, ni hiljaditi, ni stohiljaditi deo kada se uporedi sa prethodnim okeanom patnje. Tako je velika blagodet učvršćivanja u Dhammi, monasi. Tako je velika blagodet steći oko Dhamme."