Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Oxford Buddha Vihara Srbija

Manastir Oxford Buddha Vihara Srbija (OBVS) je ogranak Oxford Buddha Vihare iz Velike Britanije, a otvoren je 27. avgusta 2017, sa željom da bude mesto okupljanja svih koji su zainteresovani za budizam i njegovu praktičnu primenu kao način življenja. Manastir sledi drevnu theravada budističku tradiciju, koja se smatra najbližom izvornom Budinom učenju.

Smešten je u selu Čortanovci, na obroncima Fruške gore, neposredno uz Dunav, 25 km od Novog Sada i 55 km od Beograda. Nalazi se na pruzi Novi Sad-Beograd, a od železičke stanice u Čortanovcima je udaljen svega kilometar i po. U njemu trenutno žive dva monaha iz Burme, poštovani Njanavara i poštovani Nandođeja. Jutarnja služba je u 7:00 i večernja u 18:00 časova. Pridružite nam se! Inače, manastir je otvoren ceo dan i svako ko je zainteresovan za Budino učenje ili meditaciju, dobro je došao.

Theravada budizam kao svoj kamen temeljac ima blisku vezu između monaške zajednice (Sangha) i širokog spektra nezaređenih sledbenika. Tu vezu karakteriše materijalna zavisnost monaha i monahinja, koji u svom asketskom zavetu skromnosti zavise od velikodušnosti (dana) zajednice nezaređenih da im obezbede četiri stvari neophodne za monaški život: hrana, smeštaj, odeća i lekovi. Sa svoje strane, zaređeni članovi Sanghe svojim rečima i ličnim primerom življenja u vrlini sledbenicima obezbeđuje pouku, nadahnuće i potporu u njihovoj duhovnoj praksi.

Možete nas kontaktirati na telefon: 069 558 6438 (Marko)

Mapu Čortanovaca sa tačnom lokacijom našeg manastira možete naći ovde. Takođe, pratite najave događanja na Facebooku.