Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Predgovor

Budistički pogled na bol,
napetost i bolest

Bhikkhu Sumedha


Prevod Leo Pravda
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme

 


PREDGOVOR

Poštovani Sumedha, čije je nezaređeno ime bilo Aja Iskander Schmidlin, rodio se u Švajcraskoj 1932. godine. Kao ugledni umetnik, tokom svoje prve posete ostrvu 1970. godine, bio je inspirisan prirodnom lepotom, jedinstvenom kulturom i mnogoreligioznom pozadinom Šri Lanke.

U istorijskom budističkom gradu Anuradhapuri 1981. godine primio je puno zaređenje kao bhikkhu ili budistički monah. Od tada pa nadalje posvetio se budizmu i služio je lokalnoj zajednici Šri Lanke. Njegov socijalni angažman nije bio ograničen samo na religiozne aktivnosti. Uspostavio je kliniku za prvu pomoć, a sam postao bosonogi leka. U prvoj pomoći istrenirao je nekolicinu lokalaca i 1987. organizovao besplatnu kliniku za prvu pomoć u Dulwali, koja još uvek radi.

Poštovani Sumedha nije bio niti pisac niti učenjak i razumeo je i objašnjavao Dhammu na jedinstven način. Često je koristio slikovite predstave kako bi objasnio budističke koncepte. Njegove slike, neke izložene u isposničkoj pećini u Dulwali, svedoče o njegovoj umetničkoj sposobnosti. Tokom poslednjeg dela života Poštovani Sumedha je postao blisko povezan sa osobljem pri Peradeniya Bolnici za podučavanje, gde je i sam bio iznova i iznova priman zbog raznih hroničnih oboljenja. Tokom boravka na Odeljenju intenzivne nege razvio je toplo prijateljstvo sa mnom, što je dovelo do začetka njegovog podučavanja Dhamme zarad mentalnog blagostanja kritično obolelih. Postao je redovan posetilac bolnice, gde je provodio parittu ili recitovanje zaštitničkih stihova, davao savete o meditaciji, a čak i finansijski pomagao pacijente u kupovini skupih lekova. Uprkos svojim hroničnim oboljenjima bio je posvećen potrebama drugih.

21. decembra 2006. godine, u otprilike 10:30 sati uveče Poštovani Sumedha je preminuo u Peradeniya Bolnici za Podučavanje. Prema njegovom zahtevu, koji je načinio daleko pre svoje smrti, njegove oči su donirane banci očiju a njegovo telo je donirano Fakultetu Medicine, Univerziteta Peradeniye.

Ovaj rad, koji se bavi suštinskom prirodom uma tokom bola i hroničnih oboljenja i budističkom metodom rada sa njime, zasnovan je na mojim ličnim iskustvima sa Poštovanim Sumedhom. Posvećen je sećanju na njege, kao duhovnog pokrovitelja Peradeniya Bolnice za podučavanje, i na njegovu neprocenjivoj službu tokom više od 30 godina na Šri Lanci u ruhu budističkog monaha.

Prof. C.D.A Goonasekera
Načelnik Odeljenja anesteziologije
Medicininski fakultet, Peradeniya univerzitet