Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Kako krotiti divljeg slona
i druge avanture sa svesnošću

Jan Chozen Bays

Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


1. nedelja
KORISTI SVOJU SLABIJU RUKU

Vežba: Svakoga dana koristi svoju slabiju ruku za obavljanje nekog običnog zadatka. To može biti pranje zuba, češljanje ili (ako si dešnjak) da koristiš levu ruku barem jedan deo svakog obroka. Ako si spremna za velike izazove, pokušaj da koristiš slabiju ruku kada pišeš ili jedeš štapićima.

PODSEĆANJE

Jedan način da sebe podsetiš na ovaj zadatak jeste da staviš flaster na jaču ruku. Kada ga primetiš, promeni ruku i koristi onu slabiju. Možeš takođe zalepiti ceduljicu na ogledalo u kupatilu, na kojoj piše “leva ruka”. Ili iseci siluetu ruke od papira i stavi je na ogledalo, frižider ili svoj radni sto – gde god je najverovatnije da ćeš je videti. Drugi pristup je da zalepiš nešto na dršku četkice za zube, podsećajući sebe da zube pereš slabijom rukom.

OTKRIĆA

Ovaj eksperiment uvek izaziva smeh. Otkrivamo koliko nam je slabija ruka nespretna. Njeno korišćenje nas vraća na ono što su zen učitelji nazivali “početnički um”. Naša jača ruka može biti stara četrdeset godina, ali slabija je mnogo mlađa, možda ima tek dve ili tri godine. Tako moramo iznova da učimo kako da držimo kašiku ili kako da stavimo zalogaj u usta, a da ne promašimo. Možda ćemo početi da peremo zube slabijom rukom vrlo nespretno i kada ne gledamo, naša jača ruka će zgrabiti četkicu ili kašiku! Ona je nalik kočopernoj starijoj sestri, koja kaže: “Hej mala, sad ću ti pokazati kako se to radi!”

Borba pri korišćenju slabije ruke može u nama čak probuditi saosećanje za druge koji su nespretni ili nevešti, za osobe koje imaju fizički hendikep, povredu ili su pretrpele moždani udar. Ubrzo shvatamo kako uzimamo zdravo za gotovo mnoštvo jednostavnih pokreta koje mnogi ne mogu da načine. Korišćenje štapića da jedemo je iskustvo koje razvija poniznost. Jer ako želite da pojedete ceo obrok za manje od sat, a da ne prospete hranu svuda unaokolo, morate biti veoma pažljivi.

DUBLJE LEKCIJE

Ovaj zadatak ilustruje koliko su snažne i nesvesne naše navike i koliko ih je teško menjati bez svesnosti i odlučnosti. Ovaj zadatak nam pomaže da početnički um unesemo u svaku aktivnost – kao što je, recimo, jedenje – a koju obavljamo nekoliko puta na dan, često sa tek malo pažnje.

Korišćenje slabije ruke takođe otkriva našu nestrpljivost. Ono nam može pomoći da postanemo fleksibilniji i pokazati da nikada nismo prestari da učimo nove trikove. Ako često vežbamo da koristimo slabiju ruku, možemo pratiti kako vremenom naša veština raste. I sam sam nekoliko godina vežbao levu ruku i sada zaboravim koja ruka je “prava” kad nešto treba da uradim. Sve to ima i praktične koristi. Ako izgubim jaču ruku, kao što se to dogodilo jednom broju mojih rođaka posle moždanog udara, neću ostati bespomoćan. Kada razvijamo novu veštinu, shvatamo da postoje mnoge druge sposobnosti koje dremaju u nama. Ovakav uvid može podstaći samopouzdanje da smo, uz vežbanje, u stanju da sebe transformišemo na različite načine, napredujući ka više fleksibilnosti i slobode u životu. Ako smo spremni da uložimo napor, vremenom možemo probuditi veštine koje izviru iz prirodne mudrosti u nama i dopustiti im da funkcionišu u našem svakodnevnom životu.

Zen učitelj Suzuki roši je rekao: “U umu početnika bezbroj je mogućnosti, ali u umu eksperta tek nekoliko”. Svesnost nam omogućuje stalno vraćanje neograničenim mogućnostima što stalno izviru iz tog nepresušnog izvora koji zovemo sadašnji trenutak.

Zaključak: Da bi unela mogućnosti u svoj život, pronađi početnikov um u svakoj situaciji.