Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Kako krotiti divljeg slona
i druge avanture sa svesnošću

Jan Chozen Bays


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


23
PRAZAN PROSTOR

Vežba

Što je češće moguće, prebaci pažnju sa predmeta na prostor koji ih okružuje. Na primer, kada gledaš u ogledalo, uoči prostor oko slike svoje glave. U sobi, primeti prazan prostor, pre nego nameštaj, ljude ili druge vidljive objekte.

PODSEĆANJE
Okači prazne kvadrate papira ili belešku na kojoj piše “prostor” na mesta na kojima ćeš ih sigurno videti.

OTKRIĆA

Naš fokus je obično na objektima. U kući se fokusiramo na ljude, životinje, nameštaj, kućne aparate, posuđe i tako dalje. Napolju, još uvek imamo isto omeđeno vidno polje, fokusirajući se na zgrade, drveće ili druge biljke, vozila, životinje, puteve, znakove i ljude. Potreban je napor da bismo pažnju prebacili na prostor oko tih objekata ili u prostoriji. Otvaranje uma prema tom prostoru na neki način opušta. Je li naša napetost vezana za objekte?

Ovaj zadatak može biti moćna alatka svesnosti, ako ga ljudi često vežbaju. Jedna od mojih učenica prokomentarisala je da joj je ikebana, japanska veština aranžiranja cveća, pomogla da više ceni prostor. “Učim da vidim prostor, koji je podjednako važan kao i taj objekat u njemu. Prostor obezbeđuje da sve ne bude nagomilano, natrpano jedno na drugo i pomaže nam da otkrijemo lepotu listova, grančica i cvetova.” Slično tome, prostor u tvom umu obezbeđuje da sve ne bude prekriveno gomilom misli i ujedno otkriva jednostavnost i lepotu svega što vidimo. Neko drugi dodade: “Kada sam pogledao prostor oko objekta, on je iznenada ‘iskočio’ iz pozadine i postao upečatljiviji. Takođe sam video kako fotelje i mnoge druge stvari funkcionišu samo zahvaljujući svom praznom prostoru.” A onda se još neko nadovezao: “Čini se kao da je sve jedno, povezano prostorom, da je sve zajedno sa mnom u meditaciji.”

U očima jedne osobe zablistale su suze dok je opisivala svoje iskustvo: “Kada se setim da budem svesna prostora, to je kao da se zidovi još više razmaknu i oko svega postane još prostranije. Odlučila sam da isto to primenim na svoje misli i nenadano bilo je toliko prostora oko njih takođe. Moj osećaj ‘ja sam’ se rastočio – postao je samo misao koja lebdi u prostoru. Ali onda moj um reče: “Šta to bi!?” i taj teško osećaj sopstva se ponovo sklopio.” Jedna druga osoba bila je zatečena otkrićem prostora oko svojih emocija i uvidom da ona nije ni njezine misli, niti emocije.

DUBLJE LEKCIJE

Naš identitet vezan je za objekte, objekte koji pojačavaju naš osećaj sopstva. “Ja sam kolekcionar knjiga”, “Kupio sam najnoviji model televizora”, “Na zidovima u mom stanu vise divna umetnička dela”, “Ja imam pet mačaka”. Po čitav dan bavimo se stvarima. Naše želje usmerene su ka stvarima, životinjama i ljudima za koje želimo da zauzmu prostor oko nas. Retko koraknemo unazad i pogledamo pozadinu, taj prazan prostor koji čini veći deo sobe, zgrade ili panorame što puca sa našeg prozora. A kada nam ipak pođe za rukom da pažnju prebacimo na prostor oko tih objekata, osetimo olakšanje.

Podjednako je važno da uočimo prostor koji postoji unutar uma. Kada smo u stanju da odložimo misli i pažnju održavamo na mentalnoj pozadini iza i oko tih misli, istog trenutka izroni isti osećaj olakšanja. Naša patnja vezana je za objekte, za žudnju da budu naši, da ih zadržimo, menjamo prema svojoj želji ili da ih se oslobodimo. Svaki put kada uočimo da smo se čvrsto uhvatili nekog objekta, bilo da je on fizički ili mentalni, recimo misli i emocije, tada čvrsto stežemo seme svoje patnje. Ako smo u stanju da popustimo taj stisak, da resetujemo fokus i postanemo svesni te pozadine koja je praznina, rezervoar svih mogućnosti, tada smo u prilici da sprečimo taj grč i tugu da rastu unutar nas.

Neki hrišćanski mistici Boga zovu temeljem bića. Počivati na tom temelju pruža osećaj kao da smo pronašli put domu svome. To je ona svesnost koju smo imali pre trenutka rođenja i nekoliko meseci posle toga, pre nego što su reči, ideje i onda emocije počeli da pune i zamagljuju naš um. Meditacija i molitva smiruju uma i vraćaju tom izvornom temelju.

Zaključak

Neka um postane prostran. Neka ti pažnju ne odvuče, neka te ne zavede njegov sadržaj.