Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Bodhi banjan zbrka

Šravasti Dhammika

Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


Malo stvari bolje ilustruju neznanje i zbrku oko budizma od široko rasprostranjenje nesposobnosti da se razlikuju bodhi drveće od stabala banjana. Bio sam ubeđen da svako zna da je Buda doživeo probuđenje sedeći pod bodhi drvetom, inače poznatom kao assattha na paliju, asvattha na sanskritu, bo na sinhala, po na tajlandskom, bawdi na burmanskom, pipple na hindiju, bodhi drvo ili sveta smokva na srpskom.

Za ime sveta! Pa ta dva drveta izgledaju dovoljno različito! Bodhi drvo ima tanke svetlozelene listove, sa karakterističnim izduženim vrhom (slika desno), dok dok su listovi banjana ovalnog oblika, debeli i tamnozeleni (slika levo). Plod prvog drveta je mali i braon boje, dok je kod drugog velik i crven. I botanička imena im se razlikuju: Ficus religiosa za prvo i Ficus bengalensis za drugo. Ali najupadljivije od svega jeste da banjan ima mnoštvo korena koji se spuštaju ka zemlji iz njegovih grana i podupiru ih dok se šire na sve strane, dok kod bodhi drveta toga nema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reći da je Buda dostigao probuđenje sedeći pod banjan drvetom je pomalo kao i reći da je Isus rođen u kaci za mleko ili da je bio prikovan za oktagon, da je na Njutnovu glavu pala lubenica ili da Deda Mrazove sanke vuku mravojedi. S jedne strane, sve to i nije toliko važno, sa druge pokazuje površnost i nezainteresovanost prema jasno uočljivim razlikama i činjenicama koje je lako ustanoviti.  Godine 2008 časopis Time objavio je članak o korupciji u Bodh Gayi po naslovom "Veliki problemi pod banjanovom krošnjom". Isto tako, 8. avgusta 2009. Economist je imao kolumnu pod naslovom "U senci banjana", gde se tvrdilo da se Buda probudio pod stablom banjana. Odličan ekološki sajt pod nazivom Eco India kaže da je bodhi drugi naziv za banjan. Jedan drugi sajt, Science Museums of China daje sliku bodhi drveta, navodi njegovo tačno botaničko ime, nabraja njegove razne kolokvijalne nazive i na kraju uprska stvar nazivajući ga banjanom. Turistički sajt Phimala, u Tajlandu, daje nešto drugačiju verziju ove zbrke, tvrdeći da je Buda probuđen dok je "stajao" ispod banjan drveta. Wikipedio, ako sam mogao i da očekujem, takođe nastavlja konfuziju, barem u članku "Banyan Tree". Od 40 nasumično odabranih sajtova koje sam posetio, 36 je bilo pogrešno u ovom pogledu.

Hajdete ljudi! Nije to baš toliko teško! Ako možete da razlikujete irvase i mravojede, trebalo bi da ste u stanju i da razlikujete bodhi drvo (levo) i banjan (desno).