Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Telo

Šravasti Dhammika

Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


Telo (kāya) je fizička struktura jedinke. Prema Budinoj analizi, telo je jedan od pet sastojaka bića, zajedno sa osećajem, opažajem, mentalnim obrascima i svešću, a čine ga elementi čvrstine, fluidnosti, topline i prostora (DN 22). Buda je telo opisao kao "materijal sačinjen od četiri elementa, nastao od oca i majke, koji se održava na pirinču i kaši od žitarica, prolazan, podložan ranjavanju i trošenju, lomljenju i uništenju, povezan sa svešću i zavisan od nje" (DN 2).

U skladu sa medicinskim teorijama svoga vremena, on je identifikovao 31 važan deo tela — kosa, malje, nokti, zubi, koža, mišići, ligamenti, kosti, koštana srž, bubrezi, srce, jetra, dijafragma, slezina, pluća, creva, utroba, želudac, izmet, žuč, šlajm, gnoj, krv, znoj, salo, suze, telo, ulje, pljuvačka, sline, limfa i urin (MN 10). Kasniji komentatori dodali su i trideset drugi deo, mozak. Telo takođe ima devet šupljina (nava sotā); dva oka, uši i nozdrve, usta, anus i mokraćni kanal (Sn.197).

Buda je savetovao da ponekad kontempliramo neprijatnu stranu tela. Razlog nije u tome da je telo smatrao odvratnim, već da bismo napravili balans sa generalnom sklonošću da posmatramo samo njegove prijatne i poželjne strane. Takvo uravnoteženo razumevanje tela može pomoći da se smanji sopstvena taština i ohladi seksualna žudnja. Mnogi Zapadnjaci zaista zaziru od same ideje da telo ima i svoj neprijatan vid, a kamoli još da i razmišljaju o tome. Ako ste jedan od takvih, uradite sledeće. Kada budete išli u apoteku ili supermarket, ponesite veliku torbu i u nju stavite svaki proizvod koji nađete, namenjen higijeni tela. Počevši od glave nadole, imaćete običan šampon, šampon protiv peruti, kremu za čišćenje lica, kremu protiv bubuljica, penu za brijanje, losion posle brijanja, papirne maramice, štapiće za uši, pastu za zube, vodu za ispiranje usta, konac za zube, možda i lopaticu za čišćenje jezika, sapun, dezodorans, parfeme, toalet papir, razne stvari koje žene koriste kad imaju menstruaciju, vosak za depilaciju, brijače, makazice za nokte, pincete, sprej za tabane… Dok sam jednom čekao let na aerodromu u Frankfurtu, video sam u apoteci izložene i "intimne dezodoranse za muškarce", ali ih posle nisam viđao bilo gde drugde, tako da ih verovatno ni vi nećete naći u svom supermarket. Telu su, dakle, potrebna sva ova sredstva za čišćenje zato što ima i neprijatnu stranu, te ponekad može biti lekovito kontemplirati ga i iz te perspektive. Međutim, Buda je isto tako rekao da je prijatan spoljašnji izgled blagoslov, sve dotle dok ne podstakne sujetu (A.III,47).

Buda je takođe preporučivao povremeno kontempliranje smrti, to jest neizbežne činjenice da će telo pre ili kasnije prestati da funkcioniše, bilo zbog bolesti, bilo zbog starosti, a potom se rapidno dezintegrisati. Često sam se uveravao da su oni koji pokazuju veliki entuzijazam za ovu meditaciju upravo oni koji ne bi trebalo da je praktikuju i obrnuto. I opet, ova kontemplacija može biti vrlo zdrav balans uobičajenom nepromišljenom življenju.

Zbog bliske povezanosti tela i uma, svako ko praktikuje meditaciju mora u obzir da uzme i stanje svog tela. Buda je upozoravao da "neugodnost tela čini um rastrojenim" (SN 47:10). Takođe je rekao da "kada je telo umorno, um je pometen, a kada je um pometen, onda je i daleko od koncentracije" (MN 19). Tako, opušteno telo, u ugodnom položaju, jeste važan preduslov za uspešnu meditaciju.

Volite svoje telo, ali imajte na umu da ćete jednoga dana morati da ga ostavite za sobom. Čuvajte i održavajte svoje zdravlje, zato što ćete ga jednoga dana možda izgubiti. Uživajte u telu svog partnera, ali ne zaboravite da najveće radosti pripadaju umu.