Theravāda budistička zajednica u Srbiji

Šravasti Dhammika

Dve kuće koje gore


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


Dva primera mogućih događaja iz stvarnog života mogu pomoći u razjašnjavanju kako deluje kamma. Čovek se vraća kući i vidi da je njegov dom u plamenu. Vatrogasci su već stigli, pokušavaju da obuzdaju vatru, dok susedi stoje unaokolo i posmatraju. Čovek je užasnut prizorom i naredna dva sata provede obuzet strepnjom hoće li baš sve biti uništeno ili će bar deo njegove imovine biti spašen. Kada postane jasno da ništa od kuće neće ostati, padne u duboko očajanje. Saosećajna susetka odvede ga svojoj kući, tako da može malo da posedi i smisli šta bi mogao da uradi u narednih nekoliko dana. Pokušavajući malo da ga razveseli, ona kaže: „Pa dobro, barem imate osiguranje“. Iznenada na čovekovom licu se pojavi užas, krikne i zarije ruke u dlanove. Upravo ga je podsetila da je upravo prošlog meseca, usled prezauzetosti, zaboravio da produži svoju polisu. Tokom nekoliko narednih meseci čovek prolazi kroz duboku depresiju i očajanje, bes i tugu, pokušavajući nekako da se povrati od katastrofe. Na kraju ipak uspe nekako da se pribere, ali je i dalje povremeno sebe prekorevao kad bi se setio požara i svog propusta da produži polisu osiguranja.

Recimo da je na drugom kraju grada, otprilike u isto vreme, bio još jedan požar, koji je progutao radnju jedne žene. I ona je reagovala zaprepašćenjem i strepnjom, ali posle nekoliko sati se povratila, skoro vratila svom uobičajenom optimizmu i krenula da rešava probleme koji su bili pred njom. Njene reakcije bi u takvim okolnostima svakako bile atipične, ali u svakom slučaju ne i nemoguće. Zašto je taj čovek reagovao toliko različito od žene? Zašto je prošao kroz tako dugu patnju i stres, a kod žene je sve to bilo mnogo kraće?

Odgovor je, zbog kamme svakog od njih, tj. zbog razlike u njihovim reakcijama u prošlosti. U slučaju muškarca, veći deo života on je reagovao negativno svaki put kad bi doživeo neku prepreku ili kada je nešto krenulo naopačke. Postao bi ogorčen, nervozan i mrzovoljan, psujući u pola glasa, besno optuživao ili sebe ili druge, te doživljavao sva ona negativna osećanja koja uz to idu. Njegove reakcije na požar i nedaće jesu vipāka takve prethodne kamme. A njegova reakcija sada će je još pojačati i povećati verovatnoću da će slično reagovati i ubuduće. Nijedna od njegovih eksplozija gneva sama po sebi nije imala mnogo efekta, ali pošto su sledile jedna za drugom, prethodna je jačala sadašnju, tako da je na kraju sve to postalo deo njegovog karaktera. Sada je skoro neizbežno da će on negativno reagovati na poteškoće. Njegove sadašnje reakcije bukvalno su određene njegovim prošlim postupcima. Kuća u plamenu nema bilo šta sa njegovom ili kammom bilo koga drugog. To je jednostavno samo jedan događaj koji se odigrava u ovome svetu. On ima svoje uzroke i posledice, ali ne kammičke. Mogao ga je izazvati kvar na električnim instalacijama, udar groma ili čak podmetnut požar. A ako je on reagovao na to, kako se osećao kad je video kuću u plamenu jeste vipāka njegove prethodne kamme.

Zašto je ona žena na skoro identičan događaj, uništenje svoje radnje, reagovala toliko različito? Moguće je zato što je uvek po prirodi bila optimista i nesklona dramatizovanju, nešto što je prenela iz svog prethodnog života mogli bi reći budisti. Ali u ovom slučaju, kada je bila mlada imala je običaj da negativno reaguje kada bi stvari krenule naopako. No, vremenom shvatila je koliko je takav način postupanja kontraproduktivan. Potom je naučila razičite tehnike relaksacije i potom počela redovno da meditira. Meditacija ju je naučila da posmatra svoje reakcije i pokuša da se odvoji od njih. To joj je malo-pomalo omogućilo da bude mnogo balansiranija kad bi se suočila sa usponima i padovima u životu, te da zadrži osećaj balansa. Reagovala bi negativno na različite probleme, ali svaki put sve manje i manje. Njezina sposobnost da održi relativan mir, to jest njena vipāka kada je radnja izgorela bila je direktan rezultat njenih prošlih postupaka, dakle prošle kamme. I opet, požar u njenoj radnji nema nikakve veze sa njenom ili kammom bilo koga drugog. To je bila samo jedna od „stvari koje se događaju u ovome svetu“.