Theravāda budistička zajednica u Srbiji

AN IX.4: Nandaka sutta

Anguttara nikāya IX.4

Nandaka sutta
Govor Nandaki


Prevod Čedomil Veljačić
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme
 


Jednom zgodom kad je Blaženi boravio u Sāvatthiju…, redovnik je Nandako propovijedao redovnicima u zbornici, poučavao ih, hrabrio, podsticao i oduševljavao.

Pred večer, kad je Blaženi izišao iz osamljenosti, približio se zbornici i zaustavio pred vratima da pričeka dok se završi propovijed. A kad je bio siguran da je propovijed završena, nakašlje se i pokuca na vrata. Redovnici otvoriše vrata Blaženom, a on uđe, sjede na svoje mjesto, pa reče Nandaku:

— Nema sumnje, Nandako, da je tvoja propovijed redovnicama bila vrlo duga. Dok sam stajao vani i čekao pred vratima da završiš, zaboljela su me leđa.

Kad je to rekao, Nandako mu, zbunjen, odgovori: Ah, gospodine, nismo znali da Blaženi stoji pred vratima. Da smo to znali, propovijed bi bila kraća.

Shvativši Nandakovu neugodnost, Blaženi mu reče: Dobro je, Nandako! Sasvim je ispravno da se građani koji su u povjerenju napustili dom i postali beskućnici sastaju da čuju propovijedi o Istini. Kad se tako nađete na okupu, treba da to iskoristite na jedan od ova dva načina: ili govorom o Istini ili njegom oplemenjene šutnje…