Theravāda budistička zajednica u Srbiji

AN X.69: Kathavatthu sutta

Anguttara nikāya X.69

Kathavatthu sutta
Predmeti razgovora

Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme

 


Ovako sam čuo. Jednom je prilikom Blaženi boravio kraj Sāvatthija, u Đetinom gaju, u hramu manastira Anāthapindike. I u to vreme velika grupa monaha, posle obeda, vrativši se iz prošenja hrane, sakupi se u sali za okupljanje i upusti u mnoštvo nedoličnih razgovora: razgovora o kraljevima, pljačkašima i državnim ministrima; o vojskama, uzbunama i bitkama; o hrani i piću; o odeći, nameštaju, ukrasima i mirisima; rodbini; prevoznim sredstvima; selima, naseljima, gradovima; ženama i herojima; uličnim ogovaranjima; razgovora o mrtvima; priča o raznolikosti, stvaranju sveta i mora; o tome da li stvari postoje ili ne.

Tada Blaženi, vraćajući se iz popodnevne osame, ode do sale za okupljanje i, stigavši, sede na unapred pripremljeno sedište. Dok je tako sedeo, obrati se on monasima: "Zbog koje teme ste se okupili ovde? U kojem sam vas to razgovoru prekinuo?"

"Baš sada, gospodine, posle obeda, vrativši se iz prošenja hrane, sakupili smo se u sali za okupljanje i upustili u mnoštvo nedoličnih razgovora: razgovora o kraljevima, pljačkašima i državnim ministrima; o vojskama, uzbunama i bitkama; o hrani i piću; o odeći, nameštaju, ukrasima i mirisima; rodbini; prevoznim sredstvima; selima, naseljima, gradovima; ženama i herojima; uličnim ogovaranjima; razgovora o mrtvima; priča o raznolikosti, stvaranju sveta i mora; o tome da li stvari postoje ili ne."

"Nije u redu, monasi, da sinovi iz uglednih porodica, napustivši dom i otišavši u beskućnike, vode takve razgovore, tj. razgovore o kraljevima, pljačkašima i državnim ministrima… o tome da li stvari postoje ili ne.

Postoji deset [valjanih] tema razgovora Kojih deset? Razgovor o tome da imamo malo prohteva, o osamljenosti, o neprijanjanju, o istrajnosti, o vrlini, o koncentraciji, o uvidu, o izbavljenju i o znanju, o znanju i viziji oslobađanja. To je deset tema razgovora. Ako često razgovarate o tim temama vaš sjaj nadmašiće čak i Sunce i Mesec, tako moćne, tako sjajne — a da ne pominjem askete pripadnike drugih sekti."


Videti takođe: Ud II:2; AN IX:1.