Theravāda budističko društvo
Download PDF

Neočekivana sloboda

Ađan Munindo


Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme
 


Predgovor srpskom izdanju

Očigledno je vrlo jednostavno fokusirati pažnju na brzinu, intenzitet i haos sveta u kojem trenutno živimo. Srećom postoje mnogi koji imaju dovoljno intuicije da svoje vidike prošire izvan onoga što je očevidno – i među njih ne spadaju samo radikalni autsajderi ili religijski fanatici. Budino učenje ukazuje vrlo direktno i korisno na mir i jasnoću koji se mogu naći iza tog očiglednog.

Imajući u vidu stepen nezadovoljstva u našem svetu možda i nije iznenađenje da danas ovo jednostavno učenje postaje mejnstrim. Ono nas oprema pravim alatima za duhovni rad. Umesto da od nas traži da verujemo u ono što drugi govore, Buda nas ohrabruje da se pouzdamo u ono što naša srca najviše zanima: sloboda od patnje; da se pouzdamo u polet i inteligenciju rođene iz takvog prirodnog impulsa. Sva živa bića čeznu da budu slobodna; to je bila istina u prošlosti, to je istina danas i biće istina u budućnosti. Istina je za muškarce, koliko je istina i za žene. Istina je za mlade, istina je za sve i svakog. I ova bezvremena istina na koju nam se ukazuje može biti prepoznata.

Zaista me raduje da vidim plodove rada uloženog u prevod ove zbirke govora. Iako su govori izrečeni na engleskom jeziku, učenje ne poznaje takva ograničenja. Jezik srca nije ni engleski, ni sanskrit, niti srpski. I to nije jezik kojem nas drugi mogu naučiti. Govoreći o putu ka slobodi, Buda je rekao da sve što on može da uradi jeste da nas uputi u pravom smeru, a mi smo ti koji taj put moramo sami preći. Kao što i jezik istine, ili Dhamme, moramo sami naučiti. A učimo ga tako što vežbamo svesnost, mudru refleksiju i izbalansiranu osećajnost. Upoznavši ljude iz Srbije koji dolaze da žive i da treniraju u našim manastirima i tokom svog boravka u Srbiji 2006. godine, uvideo sam iskrenost interesovanja za ovaj način vežbanja. Nadam se, zato, da će korisna sredstva izložena u ovoj knjizi poslužiti da se taj interes zadovolji i da će se pokazati kao pomoć čitaocu u njegovom ličnom razvoju.